وحدت: با حمایت کمیته طرح های کلان ملی، خط فراوری واکسن HPV و داروهای مشتق از پلاسما راه اندازی شد
به گزارش ارانیوز، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: کمیته طرح های کلان ملی با توجه به نیازهای اساسی کشور در حوزه های مختلف از طرح هایی همانند تهیه و فراوری واکسن های طیور، کودهای بیولوژیک، زنجیره مس و مودم های VDSL حمایت نموده است.
به گزارش گروه علم و پیشرفت به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر علی وحدت در یازدهمین همایش ملی بهره وری ایران، با بیان اینکه اساسا شرکت های دانش بنیان و فناور به ارتقای بهره وری یاری می نمایند، گفت: دانش بنیان هایی که به واسطه خدمت، ارزش اضافه کرده ایجاد می نمایند و نیز شرکت هایی که در حوزه بهره وری انرژی و تکمیل زنجیره های ارزشی فعالیت دارند و بعلاوه نهادهایی نظیر صندوق نوآوری و شکوفایی همگی در راستای افزایش بهره وری در کشور فعالیت می نمایند.
وی در ادامه با اشاره به شکل گیری نوع سوم از شرکت های دانش بنیان در کشور گفت: اخیرا دانش بنیان های نوع سوم با نگاه تقویت این حوزه به نوع اول و دوم دانش بنیانی اضافه شده که در راستای توجه به منطقه ها کم برخوردار از سوی معاونت علمی و فناوری تاییدیه دریافت می نمایند که صندوق نوآوری هم متناسب با آن خدماتی را تعریف نموده است.
وحدت در ادامه با اشاره به فعالیت کمیته طرح های کلان ملی در صندوق نوآوری گفت: این کمیته با توجه به نیازهای اساسی کشور در حوزه های مختلف از طرح هایی همانند تهیه و فراوری واکسن های طیور، کودهای بیولوژیک، زنجیره مس و مودم های VDSL حمایت نموده است که این حمایت ها منجر به عقد قراردادهایی میان شرکت های دانش بنیان با بخش های مختلف دولتی و خصوصی شده است. بعلاوه با حمایت این کمیته، خط فراوری واکسن HPV و داروهای مشتق از پلاسما راه اندازی شده است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه ما در این کمیته نگاه ویژه ای به حدود 200 طرح ملی داشتیم و به مقدار دو هزار میلیارد تومان از این طرح ها حمایت نموده ایم، ادامه داد: اتفاقی خوبی که در راستای حمایت از این طرح های ملی برای ما رخ داد، این بود که در این راه به دام ماموریت های دولتی خود نیفتادیم و توانستیم با نگاه بازتری از این طرح ها که از نیازهای اساسی و اولویت دار کشور بود حمایت کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه شرکت های دانش بنیان به واسطه خدمت و ارزش اضافه کرده ای که ایجاد می نمایند، در افزایش بهره وری بسیار موثر هستند، به کوشش این صندوق در راستای ارتقای سطح بهره وری در کشور اشاره نمود و گفت: امروز 6 هزار و 300 شرکت دانش بنیان در کشور مشغول به فعالیت هستند که از قدرت نوآوری برخوردارند و می توانند در ارتقای بهره وری در کشور اثرگذار باشند. فهرست این شرکت ها هر دو سال یکبار بازنگری شده و به طور مجدد ممیزی می شوند و چنانچه حائز شرایط باشند، همچنان برند دانش بنیانی برای آنها تمدید می گردد که این اتفاق در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می افتد.
وحدت در ادامه با اشاره به حمایت ویژه دولت از حوزه دانش بنیان در کشور گفت: بسیاری از وزرا بر اقتصاد دانش بنیان و حمایت از آن در حوزه های مختلف تاکید دارند که نشان از اهتمام دولت به این مسئله دارد.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه در پیشنهادی به انجمن بهره وری ایران گفت: ما در صندوق این آمادگی را داریم که خط اعتباری ویژه ای را برای شرکت هایی که می توانند به طور معین در افزایش بهره وری در حوزه های تخصصی فعالیت نمایند، اختصاص دهیم.
وی با اشاره به اینکه شرکت های دانش بنیان با استفاده از ظرفیت های موجود در کشور و بکارگیری آن به ارتقای بهره وری یاری می نمایند، گفت: در حال حاضر صندوق های پژوهش و فناوری و حدود 10 بانک تجاری کشور و شعبات آنها، به اهداف صندوق نوآوری در ارتقای بهره وری و نیز توسعه اکوسیستم فناوری کشور یاری می نمایند.
وحدت به موضوع افزایش بهره وری در صندوق نوآوری اشاره نمود و گفت: با توجه مسائل دو سال اخیر، تکالیف قانونی دولت در قبال صندوق انجام نگرفت و به تبع آن سرمایه صندوق نوآوری نیز افزایش پیدا نکرد اما با سلسله اقدامات و طرح هایی که اجرایی کردیم کوشش شد بر این مشکل فائق آییم و شرکت های دانش بنیان در توسعه کارهای خود با مشکل مالی روبرو نشوند. این اقدامات صندوق در نهایت منجر به این شده است که از آذر 1397 تا به امروز حدود 18هزار میلیارد تومان خدمات مالی به شرکت های دانش بنیان با گستره جغرافیایی و تخصصی در شهرهای مختلف اعطا نموده ایم.
رئیس صندوق شکوفایی و نوآوری در خاتمه سخنان خود با اشاره به پیروزیت هفت شرکت دانش بنیان ایرانی در راهیابی به بخش مسابقه سوپرنوا نمایشگاه جیتکس 2021 دبی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و فناور برای حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی برای توسعه بازار این شرکت ها و نیز افزایش صادرات محصولات دانش بنیان ایرانی را از ماموریت های اساسی این صندوق برشمرد.
8 راه چاره و اقدام اساسی برای بهبود و تحول در بهره وری با رویکرد نوآوری
در ادامه این همایش، دکتر سید حمید کلانتری مدیرعامل انجمن بهره وری ایران در سخنانی با اشاره به اینکه نرخ بهره وری در کشور طی 50 سال گذشته به یک صدم درصد رسیده است، گفت: رشد بهره وری از دو درصد مثبت و منهای چهار درصد برخوردار بوده این آمار نشان می دهد که شرایط بهره وری در کشور نگران نماینده است. این در حالی است که پیش بینی ما برای رشد نرخ بهره وری، 35 درصد بود.
وی به هشت راه چاره و اقدام اساسی برای بهبود و تحول در بهره وری با رویکرد نوآوری اشاره نمود و اضافه کرد: این راه چارهها شامل تغییر نگرش و باور سیاستگزاران و دولتمردان، ترویج فرهنگ بهره وری در سطح جامعه، بازنگری و بازسازی نظام اداری، بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات در جهت بهبود محیط کسب و کار، آموزش مدیران، کارکنان و کارگران در گستره کشور، تحول در نظام تعلیم و تربیت کشور در جهت بهره وری، بهره وری در حفظ و بهره برداری پایدار از منابع طبیعی کشور و اصلاح نظام برنامه ریزی و بودجه کشور است.
مدیرعامل انجمن بهره وری ایران ادامه داد: تغییر نگرش و باور سیاستگزاران و دولتمردان، توسعه ارتباطات، تعاملات، مذاکرات و نشست های تبیینی، آنالیز و تبیین مفهومی بهره وری در حکمرانی و سیاستگزاری، مطالبه روشن و صریح بهره وری از وزرا و استانداران به وسیله رئیس جمهوری و مجلس و تبدیل بهره وری به اصلی ترین شاخص ارزیابی مدیران کشور، همگی موجب تبدیل بهره وری به اندیشه، خواست و مطالبه جاری در مسئولان کشور می گردد.
کلانتری بعلاوه به راه چاره ترویج فرهنگ بهره وری در سطح جامعه اشاره نمود و گفت: این راه چاره شامل تدوین طرح و برنامه جامع برای ترویج فرهنگ بهره وری به تفکیک مخاطبان، معین نقش و ماموریت دستگاه ها و نهادهای فرهنگی و رسانه ای اعم از صداوسیما، آموزش و پرورش، دانشگاه ها، روحانیت، فضای مجازی و... در زمینه بهره وری، شناسایی الگوها و تجارب پیروز بهره وری و تشویق و معرفی آن ها و فراخوان ایده و برگزاری جشنواره های فرهنگی و ترویج بهره وری با مشارکت اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه است که دستاورد تبدیل فرهنگ، رفتار و اقشار مختلف مردم در زمینه بهره وری و تبدیل بهره وری به یک ارزش اجتماعی در یک دوره زمانی 10 سال را در پی دارد.
وی بعلاوه راه چاره بازنگری و بازسازی نظام اداری را شامل وجود اراده پایدار بین همه عوامل، تدوین یک طرح جامع و راهبردی برای یک دوره سه ساله، سازماندهی مناسب برای اجرا با جلب مشارکت همه ذینفعان، استقرار نظام شایستگی مدیران و توسعه دولت الکترونیک در همه سطوح گفت.
مدیرعامل انجمن بهره وری ایران توضیح داد: راه چاره بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات در جهت بهبود محیط کسب و کار، بازنگری اساسی در مقررات و قوانین بانکی، بیمه ای، و... تامین اجتماعی، کوشش در جهت تغییر اساسی در رتبه های مرتبط با رقابت پذیری، شاخص های محیط کسب و کار در مقایسه با سایر کشورها و برقراری سامانه آمار، اطلاعات و شفافیت در اقتصاد و محیط کسب و کار را در پی دارد و دستاورد آن دست یابی به مالی روان، شفاف و عاری از فساد و کاهش فقر و تبعیض در جامعه است.
کلانتری در ادامه به توانمندسازی و کارآمدسازی منابع انسانی و ارتقای بهره وری کار در جهت فراوری و ارائه خدمت شایسته اشاره نمود و گفت: رشد، ارتقاء و کارآمدسازی منابع انسانی به عنوان اصلی ترین سرمایه کشور از دستاوردهای راه چاره تحول در نظام تعلیم و تربیت کشور در جهت بهره وری است.
وی اضافه کرد: دستاورد بهره وری در حفظ و بهره برداری پایدار از منابع طبیعی کشور نیز شامل حفظ منابع پایه و بین نسلی، بهبود اوضاع محیط زیست و کاهش تنش های ناشی از بحران ها و دستیابی به توسعه پایدار است.
مدیرعامل انجمن بهره وری ایران به راه چاره اصلاح نظام برنامه ریزی و بودجه ای کشور نیز اشاره نمود و گفت: دستاورد این راه چاره شامل حاکمیت تدبیر، نظم و قانون در مدیریت منابع و ثروت های ملی و ایجاد فضای رقابتی برای کوشش و بهره وری بیشتر در مجموعه دولت و بخش های تابعه است.
وظایف مدیران در افزایش بهره وری در کشور
در ادامه این همایش نیز دکتر علینقی مشایخی، استاد دانشکده مدیریت دانشگاه صنعتی شریف در سخنانی با تاکید بر اینکه هدف مدیریت و دانش مدیریت، افزایش بهره وری است، گفت: عملیات مدیران به هم مرتبط و مکمل یکدیگر است لذا برنامه ریزی نسبت به سایر عملیاتی که مدیران انجام می دهند در اولویت قرار گرفته است.
وی با اشاره به وظایف مدیران در افزایش بهره وری در کشور توضیح داد: یک مدیر باید پنج وظیفه برنامه ریزی، سازماندهی، تامین نیروی انسانی، رهبری و کنترل را برای افزایش بهره وری برعهده گیرد
منبع: خبرگزاری فارس