طرز تهیه سوهان یزدی چگونه است؟

به گزارش ارانیوز، سوهان یزد یک شیرینی سنتی ایرانی است که بافتی ترد و طعم شیرینی دارد که با مغزهایی که داخل آن است، طعم و مزه عالی پیدا نموده است. اولین سوهان یزد در زمان امپراتوری قاجار در ایران به وجود آمد. در متون تاریخی از سوهان به نوعی حلوای ایرانی یاد نموده اند که مردم محلی با یادگیری طرز تهیه سوهان یزدی، این شیرینی را با گندم و کره درست می نمایند. اما اندکی بعد، این سوهان راه خود را به شهرهای دیگری مانند اصفهان، کرمان و قم باز کرد.

طرز تهیه سوهان یزدی چگونه است؟

با این حال محبوب ترین سوهان همچنان متعلق به یزد است و در آنجا نیز تنوع بیشتری دارد. سوهان هم در مجالس رسمی و هم در مجالس غیر رسمی قابل استفاده است اما هرگز در مجالس عروسی و عزا آن را سرو نمی نمایند. به نظر می رسد این شیرینی برای سرو در مهمانی های خودمانی مناسب تر باشد. سوهان یکی از برترین سوغات یزد است که به راحتی می توانید آن را در قنادی های یزد پیدا کنید. در این آنالیز ما درباره سوهان یزدی و طرز تهیه سوهان آردی می پردازیم.

انواع سوهان یزدی

سوهان در ایران انواع مختلفی دارد. سوهان کاری (کره دار) معروف ترین و اصیل ترین سوهان یزدی است. انواع دیگری از آن نیز وجود دارند که شامل سوهان عسلی که منشأ آن اصفهان است که با بادام و عسل درست می گردد. سوهان کنجدی نوع دیگری است که با کنجد و عسل تهیه می گردد. انواع دیگر آن بادام، گز و پشمک تهیه می شوند. سوهان یک شیرینی مقوی است که روی آن مغزهایی وجود دارد که ارزش غذایی آن را بالا برده است. در طرز تهیه سوهان یزدی، مغزها نقش زیبایی و تزئینی نیز دارند.

خواص سوهان اردی یزدی

سوهان عمدتاً با گندم و کره درست می گردد. بنابراین دارای کالری بالای 500 کیلو کالری است. 8 گرم پروتئین، 60 گرم کربوهیدرات و 25 گرم چربی در هر 100 گرم است. از آنجایی که ماده اصلی آن گندم است، این شیرینی حاوی تمام انواع ویتامین B است. بعلاوه شامل ویتامین C و میزانی ویتامین Eنیز است. از بعضی مواد معدنی ضروری مانند منیزیم، سدیم و پتاسیم تشکیل شده است.

اما اگر دیابت دارید یا کلسترول خونتان بالاست، هرگز این شیرینی را نخورید. شیرینی ایرانی فاقد مواد غذایی حیوانی است. بنابراین، این سوهان یک انتخاب عالی برای دسر و شیرینی برای گیاهخواران و وگان ها است. تنها عنصری که ممکن است احتیاج به تغییر در این دستور داشته باشید، کره است. این امکان را دارید تا به جای کره از روغن نباتی بهره ببرید. اما بیشتر خواص سوهان رادی به ماده اولیه آن یعنی گندم مربوط است.

ترکیبات سوهان یزدی

ماده اصلی پخت سوهان گندم است. بهتر است از گندم خالص و میزانی گندم آسیاب شده در طرز تهیه سوهان یزد بهره ببرید. علاوه بر این، باید مقادیر مناسبی از آب و کره تهیه کنید. اگر گیاهخوار هستید، این امکان را دارید به جای کره از روغن نباتی بهره ببرید. شکر و عسل موادی هستند که برای شیرین کردن سوهان به آن احتیاج دارید. بهتر است میزانی ادویه مانند هل، نمک و زعفران نیز به آن اضافه کنید. بعضی از مغزها مانند بادام، پسته و گردو مورد احتیاج هستند.

طرز تهیه سوهان یزدی

آرد گندم، پودر گندم و شکر را در قابلمه ای با هم مخلوط نموده و به مدت 3 دقیقه حرارت دهید. آنها را در حین گرم کردن بکوبید تا نسوزند. سپس آب را اضافه نموده و ترکیب را تا حدی مخلوط کنید که شکر در آب حل گردد. سپس کره یا روغن نباتی را اضافه نموده و صبر کنید تا آب گردد. در این مرحله عسل، هل آسیاب شده، نمک و زعفران دم نموده را اضافه کنید. توجه داشته باشید که مخلوط را تا 260 درجه سانتی گراد گرم کنید. پس از گرم شدن خمیر، بادام را اضافه کنید و خمیر را به شکل دایره در ظرف ها بریزید. صبر کنید تا خشک، شنماینده و ترد شوند.

موارد لازم برای تهیه سوهان یزدی

  • 1 قاشق غذاخوری + ½ قاشق چایخوری آرد همه منظوره سفید نشده
  • 1 قاشق غذاخوری آرد گندم کامل (بهتر است اگر آرد جوانه گندم باشد)
  • 100 گرم = ½ فنجان شکر گرانول
  • 3 قاشق غذاخوری + 2 قاشق غذاخوری آب
  • 1 قاشق چایخوری گلاب
  • 70 گرم = 5 قاشق غذاخوری کره بدون نمک
  • 1 و ½ قاشق غذاخوری عسل
  • 1 و½ قاشق غذاخوری شربت ذرت
  • ¼ قاشق چایخوری هل آسیاب شده یا پودر شده
  • 8/1 قاشق چایخوری زعفران آسیاب شده و پودر شده (خشک، حل نشده)
  • 50 گرم پسته با پوست، خام یا بو داده، بدون نمک

طرز تهیه سوهان آردی یزد

  • زمان آماده سازی: 10 دقیقه
  • زمان پخت: 20 دقیقه
  • کل زمان تهیه: 30 دقیقه
  • کالری:
  • مناسب برای: 16 نفر

طرز تهیه سوهان یزدی شامل مراحل زیر است:

1- هیچ یک از مواد را جایگزین، حذف، کاهش یا افزایش ندهید. جایگزینی گلاب با میزان مشابه آب کارایی لازم را دارد، اگرچه گلاب به میزان قابل توجهی به عطر و طعم سوهان می افزاید.

2- تمام مواد خود را میزان گیری نموده و به ترتیب مورد استفاده قرار دهید. مغز پسته را خرد کنید و در گوشه ای قرار دهید.

3- یک قابلمه میانه و نچسب را روی اجاق بگذارید و روی حرارت میانه رو به بالا گرم کنید تا داغ گردد. برای از بین بردن بوی خامی یا مزه آردها، مخلوط آرد را اضافه کنید و با قاشق چوبی دسته بلند کمی هم بزنید. قابلمه را روی حرارت بگذارید، سپس شکر را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید

4- حرارت را کم نموده، گلاب و آب را اضافه کنید، هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. قابلمه را دوباره روی حرارت قرار دهید، مدام هم بزنید تا بجوشد تا زمانی که کف کند. کره را اضافه نموده و هم بزنید تا کاملاً ذوب گردد. کمی آن را از روی حرارت بردارید و مخلوط شربت عسل و ذرت و هل را اضافه کنید و کمی هم بزنید و زعفران را اضافه نمایید. دوباره آن را روی حرارت قرار دهید، حدود شش دقیقه به شدت هم بزنید. بعد از اینکه خمیر کاملاً جدا و غلیظ شد، کار تمام می گردد.

5- مخلوط را روی ورقه پخت آستر شده در یک تکه بزرگ یا پنج عدد کوچک و گرد بریزید. چند ثانیه صبر کنید تا کمی پخش گردد. پسته های خرد شده را روی آن بپاشید و با استفاده از بطری استوانه ای شکل، از مرکز به لبه ها بغلطانید تا خمیر به همراه پسته شنماینده به میزان 20 سانتی متر صاف شوند.

6- مخلوط را به مدت 30 دقیقه یا تا زمانی که خنک و سفت گردد کنار بگذارید. قسمت بزرگ را تکه تکه کنید. سوهان را تا یک هفته در ظرف دربسته و در یک لایه جدا شده با کاغذ روغنی نگهداری کنید.

7- برای تمیز کردن تکه های شکر سفت شده در قابلمه و روی قاشق چوبی، آب داغ را به قابلمه اضافه کنید و قاشق را داخل آن بگذارید و بگذارید کمی بجوشد. آن را بجوشانید تا تمام شکر سفت شده برای شستشو حل گردد. اگر تکه هایی در کناره های قابلمه بود، چون داغ است، آنها را با حوله کاغذی مرطوب با احتیاط پاک کنید.

کلام آخر

ایرانی ها شیرینی ها را در مناسبت هایی مانند جشن عروسی و گردهمایی شاد خانوادگی سرو می نمایند. معمولاً همراه با این شیرینی ها، چای ایرانی نیز سرو می گردد که با تعدیل طعم شیرین به خوش طعم شدن آن یاری می نماید. اگر قصد دارید از سوهان به عنوان شیرینی در میزبانی یک مراسم ایرانی بهره ببرید، اکیداً به شما توصیه می کنم سوهان یزد را انتخاب کنید. برای سرو باید سوهان را در ظرفی زیبا قرار دهید و همراه با چای سرو کنید. سوهان می تواند یک دسر خوشمزه یا یک پیش غذا در مجالس کوچک باشد. با این حال، طرز تهیه سوهان یزدی را شرح دادیم، حالا می توانید این شیرینی خوشمزه را در منزل تهیه کنید.

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 19 بهمن 1403 بروزرسانی: 19 بهمن 1403 گردآورنده: eranews.ir شناسه مطلب: 2105

به "طرز تهیه سوهان یزدی چگونه است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه سوهان یزدی چگونه است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید