2 طرز تهیه کمپوت توت فرنگی با ماندگاری طولانی
به گزارش ارانیوز، برای استفاده از در تمام ایام سال ما کمپوت کردن توت فرنگی را به شما پیشنهاد می کنیم. اگر سوال شما هم این است که در این مقاله از سرویس از مجله خبرنگاران ، به طرز تهیه کمپوت توت فرنگی به چند روش مرحله به مرحله، تاریخچه کمپوت کردن و فوت و فن های آن خواهیم پرداخت.

طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در یک نگاه
برای تهیه کمپوت توت فرنگی، ابتدا باید برگ و تاج توت فرنگی ها را جدا کنید. سپس، توت فرنگی ها را با آب سرد بشویید () و در صورت تمایل برش بزنید. در یک قابلمه مناسب، آب و شکر را با حرارت ملایم بجوشانید تا شربت شفافی به دست آید.
پس از آن، توت فرنگی ها را به شربت اضافه کنید و اجازه دهید 10 الی 15 دقیقه با حرارت کم بجوشند. پس از خاموش کردن حرارت، بلافاصله آبلیمو یا جوهر لیمو را اضافه کنید و قابلمه را کمی تکان دهید تا اسید به خوبی پخش گردد. پس از خنک شدن کمپوت، آن را در شیشه های استریل شده بریزید؛ درب بطری ها را محکم ببندید و کمپوت توت فرنگی خوشمزه را تا 10 روز در یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه کمپوت توت فرنگی ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه کمپوت توت فرنگی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
توت فرنگی تازه و بدون زدگی | 1 کیلوگرم |
شکر | 300 الی 400 گرم (بسته به ذائقه) |
آب | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
آبلیمو یا جوهر لیمو | 1 قاشق غذاخوری |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 20 الی 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کمپوت توت فرنگی: 15 الی 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه کمپوت توت فرنگی (روش اول)
مرحله اول: توت فرنگی ها را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کمپوت توت فرنگی خانگی، برگ و تاج سبز توت فرنگی ها را کاملا جدا کنید. توت فرنگی ها را با آب سرد به خوبی بشویید و در سبد بریزید. صبر کنید تا آب اضافی آن ها خارج گردد. سپس، توت فرنگی ها را به صورت دلخواه برش بزنید. می توانید توت فرنگی ها را به صورت کامل و درسته هم کمپوت کنید.
مرحله دوم: شربت کمپوت توت فرنگی را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه کمپوت توت فرنگی خوشمزه، قابلمه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید و آب و شکر را در آن بریزید. صبر کنید دانه های شکر کاملا در آب حل شوند و شربت زلالی ایجاد گردد.
در صورت تمایل، برای خرید شکر می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: توت فرنگی ها را اضافه کنید
پس از به جوش آمدن شربت و یکنواخت شدن آن، توت فرنگی های آماده شده را به شربت اضافه کنید. حرارت را ملایم نگه دارید و اجازه دهید میوه ها به مدت 10 الی 15 دقیقه روی شعله کم در شربت بجوشند تا نرم شوند. سعی کنید در این مرحله زیاد مواد را هم نزنید تا میوه ها له نشوند و شکل اصلی توت فرنگی ها حفظ گردد.
مرحله چهارم: آبلیمو یا جوهر لیمو را به کمپوت توت فرنگی اضافه کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید. بلافاصله بعد از خاموش کردن حرارت و وقتی هنوز شربت کاملا داغ است، آبلیموی تازه یا جوهر لیمو را به قابلمه حاوی کمپوت اضافه کنید. محتویات قابلمه را هم نزنید. در عوض، ظرف را تکان دهید تا آبلیمو یا جوهر لیمو در کل شهد پراکنده شوند. توجه داشته باشید، افزودن آبلیمو یا جوهر لیمو به کمپوت توت فرنگی ضروری است و علاوه بر یاری به پایداری رنگ کمپوت توت فرنگی، از فساد زودهنگام آن نیز جلوگیری می نماید.
برای خرید جوهر لیمو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: کمپوت توت فرنگی را سرو کنید
حالا، قابلمه حاوی کمپوت توت فرنگی را کنار بگذارید و مدتی صبر کنید تا کمپوت توت فرنگی در همان ظرف خنک گردد و از دما بیفتد. بعد از خنک شدن کمپوت، می توانید آن را سرو کنید. یا این که کمپوت توت فرنگی را درون شیشه های استریل شده بریزید و در یخچال نگهداری کنید. توجه داشته باشید، درب بطری های حاوی کمپوت را باید محکم ببندید. شما می توانید کمپوت توت فرنگی را به مدت 1 هفته تا 10 روز در یخچال نگه دارید.
راستی، شما می توانید را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های هم تهیه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع کمپوت و روش نگهداری آن ها
طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در شیشه (روش دوم)
در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در شیشه، مثل و مانند روش بالا، ابتدا باید توت فرنگی های شسته و آبکشی شده را در ابعاد دلخواه برش بزنید و برگ و تاج سبز توت فرنگی ها را جدا کنید. سپس، توت فرنگی ها را در بطری بریزید. شکر و آبلیمو را نیز به بطری های حاوی توت فرنگی اضافه کنید.
پس از آن، آب را بجوشانید و آب جوش را هم داخل این بطری بریزید؛ تا جایی آب بریزید که شیشه پر گردد و روی توت فرنگی ها را بپوشاند. در آخر، یک قطعه چوب دارچین را نیز داخل شیشه بیندازید و درب بطری را محکم ببندید. حالا بطری را تکان دهید تا شکر در آب جوش حل گردد.
توجه داشته باشید، پیش از قرار دادن این بطری در یخچال باید آن را به خوبی هواگیری کنید. برای این منظور، حتما باید حدود 1 الی یک و نیم سانتی متر از فضای بالای شیشه را خالی بگذارید.
برای خرید انواع ادویه مانند می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی
- شربت کمپوت را می توانید با وانیل، چوب یا پودر دارچین، میخک، نارگیل رنده شده، میوه های شیرین شده، کشمش، بادام آسیاب شده، هل، زعفران دم نموده و چاشنی های دیگر، طعم دار کنید.
- اگر دوست دارید کمپوت توت فرنگی شما طعم وانیلی داشته باشد، وانیل را در دقایق پایانی پخت، همراه با آبلیمو یا جوهر لیمو به قابلمه اضافه کنید. یک دقیقه پس از افزودن وانیل، حرارت را خاموش کنید تا عطر و طعم آن از بین نرود.
- مقدار شکر و چاشنی هایی که در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی به کار می برید، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. بنابراین می توانید مواد را از آن چه در دستور تهیه آورده شده است، کمتر یا بیشتر در نظر بگیرید.
- کمپوت توت فرنگی را می توانید به صورت گرم یا سرد بهره ببرید. البته اگر می خواهید کمپوت توت فرنگی را برای مدت طولانی و مصارف دیگر مثل تزیین یا طعم دادن به انواع کیک مثل کیک توت فرنگی اسفنجی و … بهره ببرید، می توانید آن را در فریزر بگذارید. در هنگام استفاده، از شب قبل کمپوت توت فرنگی را به یخچال منتقل کنید تا یخ آن باز گردد.
- طرز تهیه کمپوت توت فرنگی بدون شکر هم امکان پذیر است. برای این منظور، کافی است شکر را از دستور بالا حذف کنید. برای درست کردن شربت این کمپوت، به جای آب از آب سیب طبیعی بهره ببرید. در این جا، آب سیب طبیعی به عنوان شیرین نماینده عمل می نماید.
- کمپوت توت فرنگی را می توانید با توت فرنگی خشک (روش های خشک کردن توت فرنگی) هم درست کنید. تهیه کردن کمپوت با میوه های خشک در اروپای شرقی رواج بیشتری دارد و شربت آن، یک نوشیدنی محبوب و پرطرفدار است که به آن pluma moos گفته می گردد.
- برای درست کردن کمپوت توت فرنگی، از توت فرنگی هایی بهره ببرید که تازه و رسیده باشند. اگر آثاری از له شدگی یا خرابی در آن ها می بینید، حتما آن قسمت را جدا کنید.
- کمپوت توت فرنگی را می توانید با توت فرنگی های کامل و درسته تهیه کنید یا آن ها را خرد کنید. اما اگر آن ها را به صورت درسته به کار می برید، بهتر است مقدار و سایز توت فرنگی ها به هم نزدیک باشد. در این صورت هم ظاهر کمپوت بهتر می گردد و هم زمان پخت توت فرنگی ها یکسان خواهد بود.
- توت فرنگی ها را قبل از جدا کردن برگ و تاج بشویید تا آب وارد بافت میوه نگردد و از آب دار شدن بیش از حد آن جلوگیری گردد.
- کمپوت باید با حرارت ملایم پخته گردد تا توت فرنگی ها له نشوند و شکل خود را حفظ نمایند.
- زمان پخت کمپوت توت فرنگی را نباید بیشتر از 10 الی 15 دقیقه در نظر بگیرید. در غیر این صورت، رنگ و بافت میوه تغییر می نماید و شکل ظاهری کمپوت خراب می گردد.
- برای نگهداری طولانی، شیشه ها پس از پرشدن باید به روش بن ماری جوشانده شوند تا هواگیری کامل انجام گردد و کمپوت کپک نزند.
- بر خلاف مربای توت فرنگی، شربت کمپوت نباید غلیظ گردد. قوام بیش از حد نشانه پخت طولانی مدت است و می تواند موجب تیره شدن رنگ کمپوت گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن کمپوت توت فرنگی
آیا می توانیم کمپوت توت فرنگی را بدون شکر تهیه کنیم؟
بله. در این صورت باید شکر را حذف کنید. سپس، کمپوت را به جای آب معمولی با آب سیب طبیعی بپزید. بعضی از افراد هم به جای شکر، چند عدد خرمای بدون هسته را همراه با توت فرنگی ها در قابلمه می ریزند و روی حرارت می گذارند. در چنین حالتی، پس از آماده شدن کمپوت بهتر است خرماها را از قابلمه خارج کنید. توجه داشته باشید، ماندگاری کمپوت بدون شکر به مراتب کمتر از کمپوت معمولی است و باید هر چه زودتر مصرف گردد.
آیا شربت کمپوت باید قوام بیاید؟
خیر. برخلاف مربا، شربت کمپوت نباید غلیظ گردد. تنها کافی است شکر در آب حل شده و محلول کمی بجوشد تا به شکل شربت ملایم درآید.
چرا رنگ کمپوت توت فرنگی تیره می گردد؟
پخت طولانی مدت، دمای زیاد، اضافه نکردن مواد اسیدی مانند آبلیمو یا جوهر لیمو و بسته بندی نامناسب یا هواگیری نکردن از اصلی ترین عواملی هستند که موجب تیره شدن رنگ کمپوت توت فرنگی می شوند.
برترین زمان برای افزودن آبلیمو چه موقع است؟
در دقایق پایانی پخت، پس از نرم شدن توت فرنگی ها. این کار باعث حفظ رنگ طبیعی میوه و افزایش ماندگاری کمپوت می گردد.
آیا ضروری است بطری کمپوت حتما هواگیری گردد؟
اگر قصد نگهداری بلندمدت دارید، بله. بدون هواگیری (پاستوریزه کردن در قابلمه آب جوش)، احتمال کپک زدن و فساد کمپوت بسیار بالا است.
فرق کمپوت و مربای توت فرنگی در چیست؟
کمپوت در شربتی رقیق پخته می گردد و قوام نمی گیرد؛ یعنی میوه ها باید شکل خود را حفظ نمایند. در مقابل، مربا دارای شربتی غلیظ، پخت طولانی تر و شیرینی بیشتری است.
آیا می توانیم از توت فرنگی یخ زده برای کمپوت استفاده کنیم؟
بله، اما بهتر است آن ها را پیش از پخت کامل یخ زدایی کنید. توجه داشته باشید، توت فرنگی های یخ زده پس از پخت ممکن است بافتی نرم تر پیدا نمایند.
ماندگاری کمپوت توت فرنگی چقدر است؟
در صورت پاستوریزه صحیح و نگهداری در جای خنک و تاریک، حدود 6 تا 12 ماه. پس از باز شدن درب شیشه، تنها چند روز در یخچال قابل نگهداری است.
چگونه کمپوت توت فرنگی را هواگیری کنیم؟
هواگیری یا پاستوریزه کردن در منزل، یکی از راه های بسیار مفید برای جلوگیری از فساد زودرس و کپک زدگی انواع کمپوت، ترشی، مربا و … است. در این روش، هوایی را که به همراه مواد، در داخل بطری حبس شده است، با روشی ساده خارج می کنید. برای این منظور، بطری هایی را که در آن ها کمپوت یا مواد فاسد شدنی ریخته اید، در یک قابلمه قرار دهید. درب بطری ها را محکم ببندید. به قابلمه، آب اضافه کنید تا جایی که 2/3 ارتفاع بطری ها را آب پوشانده باشد.
قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید آب بجوشد. حرارت را کم نموده و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا بطری ها در آب در حال جوشیدن بمانند. سپس حرارت را قطع کنید. آب که سرد شد و از دما افتاد، بطری ها را از قابلمه بیرون بیاورید. بطری ها را یک شب تا صبح به صورت وارونه قرار دهید. سپس آن ها را برگردانید و در جای مناسب بگذارید. این روش هواگیری برای انواع ترشی ها، رب و موادی که قصد دارید تا مدت زیادی آن ها را نگه دارید، بسیار مناسب است.
تاریخچه پیدایش کمپوت چیست؟
بر اساس اعتقادات مردم قرون وسطی، میوه های پخته شده در شکر یا قند، رطوبت بدن را معتدل می نمایند. این یعنی درست کردن این دسر، از زمان های قدیم متداول بوده است. اما در اواخر قرون وسطی و در انگلیس، کمپوت پای خود را به جشن ها باز کرد. با گذشت زمان و در دوران رنسانس، کمپوت به عنوان یک دسر سرد، بعد از صرف شام و با یک کاسه خامه سرو می شد. اما علت محبوبیت این دسر، تنها خوشمزه بودن یا اعتقاد به متعادل نگه داشتن رطوبت بدن نبود، بلکه یک عامل مهم دیگر هم داشت؛ و آن چیزی نبود جز ساده و ارزان بودن.
در طرز تهیه انواع کمپوت احتیاجی به استفاده از انواع محصولات لبنی یا گوشت نبود. به همین دلیل هم ارزان بود. ضمناً خیلی زود و سریع هم آماده می شد. بنابراین خانواده های یهودی اروپا استقبال زیادی از آن کردند. البته این محبوبیت به مرور جهانی شد و در کل جهان آوازه این دسر پیچید. حالا انواع متفاوت این دسر، هم به عنوان یک طعم دهنده برای دسرهای دیگر و هم به تنهایی و به عنوان یک میان وعده خوشمزه، مشتریان پر و پا قرصی دارد.
خواص کمپوت توت فرنگی چیست؟
کمپوت توت فرنگی، علاوه بر طعم دلپذیر و رنگ مجذوب کننده دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است که به کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند سرطان و بیماری های قلبی یاری می نمایند. بعلاوه، ویتامین C موجود در توت فرنگی (هرچند در حرارت مقداری از آن کاهش می یابد) در حفظ عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد و در بهبود زخم ها و فراوری کلاژن موثر است. از سوی دیگر، وجود پتاسیم و ترکیبات ضدالتهابی در توت فرنگی موجب بهبود گردش خون، کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی می گردد. توجه داشته باشید، اگر کمپوت با شکر زیاد تهیه گردد، ارزش تغذیه ای آن کاهش می یابد و برای افراد دیابتی یا دارای اضافه وزن مناسب نخواهد بود. در این موارد، بهتر است از نسخه های کم شکر یا بدون شکر استفاده گردد.
منبع: افق کوروش