افزایش نرخ سوخت گاز در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی بر بازار سرمایه اثر منفی دارد
به گزارش ارانیوز، مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به آنالیز افزایش نرخ سوخت گاز در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی پرداخته است. افزایش نرخ سوخت گاز تحویلی به صنایع پتروشیمی و پالایش نفت تا معادل نرخ خوراک گاز صنعت پتروشیمی، سیاستی است که با هدف کاهش یارانه پنهان انرژی، افزایش عایدی دولت و تک نرخی شدن نرخ گاز طبیعی تحویلی به صنعت پتروشیمی، به عنوان ردیف عایدیی ذیل تبصره 14 لایحه بودجه 1401 در نظر گرفته شده است. مرکز پژوهش های مجلس، در گزارشی به تحلیل آثار این سیاست پرداخته است.
از نگاه مرکز پژوهش های مجلس، این سیاست اثر منفی بر بازار سرمایه به سبب کاهش حاشیه سود به نسبت زیاد شرکت های پتروشیمی (به ویژه پتروشیمی های خوراک گازی) و پالایش نفت، با توجه به ارزش قابل توجه سهام شرکت های پتروشیمی و پالایشی عرضه شده در بورس اوراق بهادار است.
در این گزارش تأکید شده: از دیگر تبعات اعمال این سیاست، زیان ده شدن بعضی از پتروشیمی های خوراک مایع، به مخاطره افتادن شرایط اقتصادی پتروشیمی های تازه به بهره برداری رسیده و کاهش انگیزه سرمایه گذاری نو در صنایع پتروشیمی و پالایش نفت است که همگی موارد، مغایر سیاست حمایت از فراوری می باشند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: لذا با هدف کاهش تبعات سیاست مدنظر و تک نرخی شدن سوخت و خوراک گاز طبیعی مصرفی پتروشیمی ها و با لحاظ تأمین مبلغ برآورد شده ذیل ردیف (5) منابع تبصره 14 لایحه بودجه 1401، پیشنهاد می گردد نرخ سوخت گاز صنعت پتروشیمی و پالایش نفت و نیز مجتمع های احیای فولاد به تدریج و طی سه سال به نرخ خوراک گاز پتروشیمی برسد. بنابراین در سال 1401، این نرخ ها برابر 60 درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمی خواهد بود و راجع به سایر صنایع نیز مطابق لایحه بودجه، سوخت گاز با نرخ معادل ده درصد (%10) نرخ خوراک گاز صنعت پتروشیمی است.
در این گزارش بیان شده: بدین ترتیب مضاف بر کاهش کمتر حاشیه سود شرکت های پالایشی و پتروشیمی نسبت به سناریو مطرح شده در لایحه بودجه (نرخ سوخت گاز معادل نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها)، مخاطرات عنوان شده قبلی نیز تا حد خوبی تقلیل یافته و به علت وجود قابلیت پیش بینی پذیری تغییرات اعاقتصادی در نرخ سوخت صنایع در سال های آینده، فرصت برای این صنایع جهت تطبیق با شرایط نو وجود خواهد داشت.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس آمده: در صورت عدم اعمال سیاست ارائه شده و اصرار بر اعمال سیاست یکسان سازی نرخ سوخت و خوراک گاز پتروشیمی ها طی یک سال در لایحه بودجه یک ساله 1401، پیشنهاد می گردد نرخ خوراک گاز صنعت پتروشیمی به معادل 85 درصد نرخ حاصل از فرمول قیمت گذاری خوراک گاز طبیعی پتروشیمی ها تغییریافته و سوخت گاز صنعت پتروشیمی و پالایش نفت و نیز مجتمع های احیای فولاد با نرخ خوراک گاز تعدیل یافته محاسبه شده و راجع به سایر صنایع نیز مطابق لایحه بودجه، سوخت گاز با نرخ معادل ده درصد (%10) نرخ خوراک گاز تعدیل یافته صنعت پتروشیمی باشد.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
منبع: اتاق بازرگانی ایران