قوانین ترانزیت داخلی و خارجی
به گزارش ارانیوز، ترانزیت کالا در داخل کشور یا حمل و نقل آن به خارج از کشور تابع یک سری قوانین و مقررات صورت می گیرد.

ترانزیت خارجی عموما تابع قوانین بین المللی است. هر کشوری هم مطابق با قوانین بین المللی، مقررات خاصی برای ترانزیت خارجی دارد. از طرفی، ترانزیت داخلی هم مطابق قوانین داخل کشور انجام می گردد. در این مقاله قصد داریم شما را با قوانین ترانزیت داخلی و خارجی آشنا کنیم.
ترانزیت داخلی و خارجی
ترانزیت داخلی و خارجی درواقع حمل ونقل کالا اعم از حمل و نقل دریایی، حمل و نقل هوایی و زمینی از نقطه ای از کشور یا جهان به نقطه دیگری است. در ترانزیت داخلی حوزه حمل ونقل داخل کشور است. اما حوزه ترانزیت خارجی یا بین المللی کل جهانست. وقتی کالایی از کشور الف خارج شده و پس از عبور از چند کشور دیگر به مقصد یعنی کشور ب می رسد، ترانزیت خارجی صورت می گیرد.
ترانزیت یا حمل ونقل خارجی مفهومی بسیار گسترده تر از واردات یا صادرات کالاست. ترانزیت کالا تحت یک سری قوانین اعم از پرداخت حق ترانزیت، عوارض گمرک، محدودیت حمل ونقل، حمل بار قانونی و غیره انجام می گردد. قوانین ترانزیت داخلی هم تا حد زیادی مشابه قوانین و مقرارات ترانزیت داخلی هستند.
قوانین مربوط به ترانزیت کالا
در هر کشوری برای حمل ونقل و ترانزیت کالا قوانین و مقرارت خاصی وجود دارد. این قوانین تا حد زیادی مطابق مقررات پست بین الملل هستند. در کشور ما هم قوانین ترانزیت داخلی و خارجی متناسب با قوانین بین المللی تصویب شده و به اجرا درمی آید. قوانین ترانزیت خارجی در ایران در سال 74 تصویب شده و شامل 26 ماده و 4 تبصره است. در ادامه به تمامی این قوانین و مقررات ترانزیت داخلی و خارجی اشاره می کنیم.
قانون مربوط به ورود و خروج کالا
ترانزیت خارجی کالا عبارت از سلسله مراحلی است که طی آن کالایی از مبادی خارجی به مقصد کشور ثالث و یا نگهداری آن در منطقه ها حراست شده و ترتیب حمل تدریجی آن به تقاضای صاحب کالا از قلمرو جمهوری اسلامی ایران از یک نقطه مرزی کشور وارد و از همان نقطه یا نقاط مرزی دیگر خارج می گردد.
آن اندازه از کالاهایی که وارد منطقه ها حراست شده می شوند ممکن است به مقاصد داخل کشور حمل شوند. در صورت تقاضای حمل آنها به مقاصد داخل کشور به وسیله صاحب کالا تابع مقررات و ضوابط کالاهای وارده به داخل کشور خواهد بود. به عبارتی از مقررات و قوانین ترانزیت داخلی تبعیت خواهند کرد.
تسهیلات توزیع منطقه ای کالای ترانزیتی
طبق قوانین ترانزیت داخلی و خارجی خاتمهه های باربری ایستگاه های راه آهن و فرودگاه ها محوطه های گمرکی شناخته می شوند. هر یک از این خاتمهه ها بر حسب تقاضای وزارت راه و ترابری و تصویب شورای عالی هماهنگی ترابری کشور باید تسهیلات لازم برای توزیع منطقه ای کالاهای ترانزیتی و تحصیل عایدات حاصل از انتظام امورترانزیت را فراهم نمایند.
مجوز ورود کالای خارجی در قوانین ترانزیت داخلی و خارجی
طبق قوانین ترانزیت خارجی، ورود کالاهای خارجی مربوط به قراردادهای دولتی احتیاجی به مجوز ندارد. به عبارتی،ترانزیت کالاهای خارجی محدود به قراردادهای موافقت نامه های منعقده بین دولیت های طرفین احتیاج به کسب هیچگونه مجوزی ندارد. کسب مجوز زمانی لازم است که ورود کالا بنا با علل امنیتی و مذهبی ممنوع باشد.
لیست کالاهای ممنوعه برای ترانزیت خارجی طبق مقررات معین شده است. محصولات دامی، نباتی و شیمیایی را منوط به کسب مجوز از مراجع مربوطه می داند.
مقررات پرداخت هزینه های گمرکی و عملیاتی
هرگونه کالا یا کانتینری که وارد کشور می گردد مشمول پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض نمی گردد. این پرداخت ها مربوط به کالاهای وارداتی یا صادراتی است. ترانزیت کالای خارجی مشمول پرداخت هزینه های گمرکی و عملیاتی خواهد بود. کانتینرهای حمل کالا به عنوان محفظه تلقی و از پرداخت سود و عوارض گمرکی معاف هستند.
قوانین تخلیه و نگهداری کالا
گمرکات و سازمان های زیربط موظف به اختصاص انبار و محوطه های لازم برای تخلیه و نگهداری کالا هستند. در ازای این خدمات هزینه طبق مقررات ترانزیت داخلی و خارجی دریافت می گردد.
زمان خاتمه ترانزیت کالا در ترانزیت خارجی
وقتی کالای ترانزیت خارجی تا خاتمه مدت اعتبار پروانه به گمرکات خروجی تحویل و یا از مرزهای کشور خارج گردد، ترانزیت خاتمه یافته تلقی می گردد. در این زمان گمرک باید تضمین دریافتی را تسویه کند.
هماهنگی میان قوانین ترانزیت داخلی و خارجی
وزارت راه و ترابری سعی می نماید تا نسبت به ایجاد هماهنگی میان مقررات ترانزیت کشور با ضوابط جاری حمل و نقل بین المللی اقدام کند. این وزارت از طرق پیوستن به موافقت نامه های بین المللی، ارتباط با سازمان های جهانی و ترویج حمل ونقل کانتینری و چند وجهی اقدام به ایجاد چنین هماهنگی خواهد نمود. بان مرکزی جمهوری اسلامی ایران هم مکلف است از شرکت های حمل ونقل بین المللی ایرانی فعال در امر ترانزیت حمایت کند. این حمایت به شکل اقتصادی و اعتباری خواهد بود.
مقررات سازمان حمل و نقل در ترانزیت داخلی و خارجی
سازمان حمل ونقل و خاتمهه ها باید با وزارت کشور برای ترانزیت جاده ای کالاها هماهنگ باشند. این سازمان با توجه به موقعیت زمانی و مکانی مسیرهای معینی را برای ترانزیت کالا مشخص می نماید. اگر درصدد ترانزیت کالایی به داخل یا خارج از کشور هستید، بهتر است مطابق با این قوانین پیش بروید. دانستن قوانین ترانزیت داخلی و خارجی یاری زیادی به سرعت بخشیدن به حمل ونقل کالا می نماید.
قوانین ترانزیت داخلی کالا
قوانین ترانزیت داخلی و خارجی کالا تا حد زیادی مشابه هم هستند. از آنجایی که ترانزیت داخلی ارتباط زیادی با مرزهای کشور یا حوزه بیرون از کشور ندارد، لزومی به مطابقت داشتن با قوانین بین المللی ندارد. از این رو ممکن است هر کشوری مطابق با شرایط و مقررات داخلی خود قوانین ترانزیت داخلی کالا را وضع کند. این قوانین به طور کلی شامل موارد زیر هستند:
- قوانین ترانزیت داخلی برای کالاهای ممنوع
- قوانین هزینه های جانبی در ترانزیت داخلی
- اختلاف نظر با خدمات باربری
- قوانین تاخیر در محل تخلیه
- قوانین ترانزیت کالاهای دولتی
- قوانین ترانزیت داخلی برای بارهای سنگین و حجیم
- مقررات ترانزیت داخلی شخصی
توجه داشته باشید که قوانین ترانزیت داخلی در هر کشوری ممکن است شکل متفاوتی داشته باشد. از این رو اگر فعالیت تجاری گسترده ای در سراسر جهان دارید یا می خواهید در زمینه صادرات و واردات فعالیت کنید، بهتر است با قوانین داخلی کشورهای مرتبط آشنا شوید.
منبع: توریسم آنلاین